3 dager sammen med Masaiaene

 

Masaiene 

L’Oasis Lodge Arusha

13 oktober ankom vi Kilimanjaro. Vår faste sjåfør Joseph, fra de to foregående år, 2008 og 2009 møtte oss på flyplassen. Første natten tilbrakte vi i L’Oasis Lodge, for å hvile oss etter en lang flytur, og klargjøre oss til en ukes tur sammen med Masaiene og Hadzabe -stammen.  L’Oasis Lodge er en oase midt i den travle foretningsmetropolen Arusha. Her bodde vi i små runde hytter i et frodig område, skulle ikke tro at det var midt i en storby. Etter en god natts søvn, våknet vi tidlig til en ny dag. Sjåføren vår hadde allerede gjort alt klart for turen, nå var det bare våre private eiendeler som skulle plasseres i bilen.  Her ble vi presentert  for  Anton, han skal være med oss som hjelper.


     

Klar for avreise

Masaienes land

Den første etappen ble 3 timers kjøring fra Arusha på  asfaltert vei, før den gikk over i kronglete ulendt terreng, og til slutt åpen savanne med tørre gylne gressletter og spredte akasietrær. Her ute på Savannen, ikke så langt fra Ngorongoro krateret lå landsbyen til Masaiene som vi skulle bo sammen med, her fikk vi oppleve den bevarte kulturen deres på nært hold. Vi ble møtt av lederen for landsbyen, han viste oss hvor vi skulle slå opp teltene. Han innformerte oss om viktige ting, hvordan vi skulle forholde oss de dagene vi skulle bo der. Det hender at Løver og Hyener streifer omkring her.  Om nettene hørte vi dem i det fjerne.


       
   

Teltet gjøres klart for å settes opp

Et enslig telt ute på Savannen, her bodde vi. I bakgrunnen skimtes en del av kanten til Ngorongorokrateret.

Masaiene er et delvis nomadisk folkeslag og lever i den halvtørre Rift Valley-regionen i Tanzania. De eier store flokker av kveg og geiter som de følger rundt på jakt etter nye beiteområder og vann. Myndighetene i Tanzania er ute etter deres land, dette fører til at de får mindre og mindre områder til rådighet. Masaiene kom til Tanzania, fra det som i dag er det sørlige Sudan og Nildalen, rundt 1500 tallet. De brakte med seg flokker av kveg og geiter. De snakker også et språk som kalles Masai.


       

Daglige vandringer med dyrene til det eneste vannhullet i dette området.

Masaia landsbyen

De Tradisjonelle Masaiene har alltid vært et stolt og selvstendig folkeslag. De har levd av blod, melk og kjøtt som deres kveg har gitt dem. Blod blandet med melk er deres styrkedrikk. Storfe spiller en viktig rolle i livet til Masaiene. Å eie mange dyr representerer mat og makt.  Jo mer kveg en Masai har, desto rikere er han, og får derfor mer innflytelse i sin stamme.


             

Kveget skal ut på beite.

Sølvi tar morgenstellet. Ingen dusj, kun vann fra flaske for å vaske seg med.

Kveget på vei hjem til landsbyen for natten.

Solen går ned over Ngorongorokrateret. 20 minutter etter solnedgang er det helt mørkt her ved ekvator.

Masaienes levemåte

I de siste årene har Masaiene fått et mer blandet kosthold. De har også blitt tvunget til å bosette seg i stadig mindre områder av landet. Dermed må de tilpasse seg en mer stillesittende livsstil, som i noen tilfeller omfatter dyrking av mat. Den tradisjonelle Masai har alltid sett ned på de som dyrker landområder, da dette gjør det ubrukelig til beite. Masaienes livsstil har gjennomgått noen endringer i de siste tre tiårene, men deres spesielt sterke sosiale tradisjoner forblir intakt. Masaimennene er først og fremst krigere. De beskytter sin stamme, sitt kveg og deres beiteområder. De er stolte menn, ofte over 6 fot høy. En Masaikriger, med sitt rødrutete teppe over skuldrene, spyd og klubbe i hånden virker voldsom og vakker. Masaigutter må gjennom en omskjærings- seremoni i en alder av 14 år, og deretter må de gjete buskap i mange år, langt fra sine landsbyer.


                  

Inne i hyttene var det to soveplasser, en for mannen og en for kvinner og barn. Maten ble tilberedt over åpen ild på gulvet. Kvinnene virket meget stolte av sine hjem.

En geit blir slaktet.

Anton gjør klart geitekjøttet for grilling.

Masaikvinnene er ansvarlige for alle oppgaver i sine hjem. Hyttene er små, runde og er laget av pinner, gress, ku møkk, leire og urin. De er bygd i en sirkel, med kveginnhegning i midten. Kvinnene må melke kyrne, hente vann, koke mat og passe barna. Masai- kvinnene er like imponerende som mennene i sitt utseende. Høye, slanke og smykkebefengt der de skrider frem i sine karakteristiske drakter.


       

Inne i hyttene var det to soveplasser, en for mannen og en for kvinner og barn. Maten ble tilberedt over åpen ild på gulvet. Kvinnene virket meget stolte av sine hjem.

Masaikvinner ute på markene.

De eldste barna passer de yngste.

Masaibarn leker med små enkle ting, slik vi gjorde for 40 - 50 år siden.

Sølvi leker med Masai barna

Mann fra Masailandsbyen driver geitene sine hjem til landsbyen for natten.

Masaiene beskytter sitt kveg og geiter mot løver og hyener innenfor et gjerde av tornekratt.

De 3 dagene vi bodde sammen med Masaiene ble en opplevelse vi aldri vil glemme. Vi fikk være med å dele deres daglige sysler og fikk innblikk i hvordan hverdagen er for dem. Vi lekte med barna, var på turer ute på savannen sammen med dem. Gjennom vår sjåfør og tolk Joseph fikk vi en bra kommunikasjon med Masaiene.


       

Kvelden senker seg over Masailandsbyen.

Siste kvelden sammen med Masaiene. Afrikas stolte, uredde og respekterte krigerfolk.

En blek morgensol steg opp over Masai land, tiden var kommet da vi skulle pakke sammen og reise videre på vår ferd. Med masse tanker og inntrykk tok vi farvel med et folk som har åpnet sine dører for to nysgjerrige nordmenn som er sulten på å oppleve andre folk og kulturer. Tusen takk til Masai folket som har gitt oss denne opplevelsen.


                  

Vi tar farvel med Masaiene.

Vi pakker sammen og laster bilen for neste tur som er Hadzabe stammen

Sjåføren Joseph tar farvel med Masai kvinner.

frida 08.09.2011 14:08

veldig flott side. takk for det. hørtes ut som en kjekk opplevelse :)

| Svar

Nyeste kommentarer

15.01 | 17:26

Hei John Egil
Takk for kommentaren på min hjemmeside. Hils din familie så mye fra oss.

14.01 | 23:17

Hei Harry..etter å ha sett gjennom sidene med masse flotte bilder og god opplysning om områder rundt om i verden kjenne eg reiselysten kommer sigende😄

18.11 | 12:46

jeg er halvt filippinsk Morsomt å lese dette

19.11 | 00:58

Hei Harry! Vi liker siden din. Mange flotte bilder. Vi får reisefeber av å se på :) Håper dere har det fint. Hilsen Nicolai og Berit